De kunst van verbinden.

De Wieuw in gesprek met Yoeri en Brecht,
Oprichters van Callewaert Vanlangendonck Gallery & partners van De Wieuw.

Odoo CMS - a big picture Yoeri Vanlangendonck & Brecht Callewaert in hun kunstplek 'Callerwaert Vanlangendonck Gallery' in de Sint-Jacobstraat 17 te Antwerpen.

Voor deze derde editie van De kunst van Verbinden gingen we op bezoek bij Callewaert Vanlangendonck Gallery, een kunstplek die zich stevig geworteld heeft in het hart van Antwerpen. Wat begon als een gedeelde passie voor moderne en hedendaagse Belgische kunst, groeide bij Brecht Callewaert en Yoeri Vanlangendonck uit tot een galerie die vandaag bekendstaat om haar sterke inhoudelijke visie en warme connectie met zowel kunstenaars als kunstliefhebbers.

Tussen de tentoonstellingen en de persoonlijke begeleiding van artiesten en verzamelaars, nemen Brecht en Yoeri ons mee in hun verhaal. We spraken hen over de galerie, hun persoonlijke drijfveren, hun toekomstvisie én hun samenwerking met De Wieuw - dit alles onder goedkeurend galeriehond Rossie.

Voor deze blogpost gingen we langs in de galerie zelf

Ga mee met ons op pad en neem zelf een kijkje in deze Antwerpse kunstplek.

 Bekijk hier het filmpje

De gezichten achter deze galerie

Yoeri studeerde geschiedenis en raakte tijdens zijn studies gefascineerd door kunst. Hij begon grafiek te verzamelen en raakte via een ontmoeting met Guy Vandenbranden helemaal verknocht aan de abstracte kunst. “Hij werd een soort mentor en kunstgrootvader,” vertelt Yoeri. Die ontmoeting was bepalend zegt hij, "Vandaag beheren we zijn artistieke nalatenschap en archief, en zie ik het als mijn levenswerk om zijn oeuvre te blijven verdedigen."

Brecht volgde een opleiding aan Herman Teirlinck en startte zijn carrière als acteur voordat hij zaakvoerder werd bij modeontwerper Tim Van Steenbergen. Via Yoeri – die toen model stond voor het modehuis – leerde hij de abstracte kunst kennen en waarderen. "Uiteindelijk wist hij mij te overtuigen van de schoonheid van naoorloogse abstractie, zelf zo sterk dat we samen een galerie zijn begonnen".

Binnen de galerie vullen ze elkaar perfect aan. Brecht is de organisator en administrator - een vaardigheid die hij meenam uit zijn tijd bij Tim Van Steenbergen. Yoeri bedenkt de tentoonstellingsconcepten en cureert de exposities. Hun verschillende achtergronden zorgen voor een unieke mix aan talenten, en hun aanpak is net daardoor zo complementair. "We hebben beide onze eigen aanpak in de omgang en dat maakt ons DNA; we bereiken elk verschillende mensen, die uiteindelijk samenkomen in het huis Callewaert & Vanlangendonck." - bevestigt Brecht.

Hoe is de galerie ontstaan en welke evolutie heeft deze doorgemaakt sinds de oprichting?

"Callewaert Vanlangendonck Gallery werd door ons opgericht in 2012, in de Wolstraat in Antwerpen, een plek met een rijke traditie van kunstenaarsinitiatieven en -cafés. Initiatieven zoals Antwerps kunstcollectief Ercola en kunstenaarcafé 'De Kat'" vertelt Yoeri. Al bij hun eerste tentoonstelling – gewijd aan de Belgische constructivist Guy Vandenbranden – werd duidelijk dat hun focus zou liggen op de herwaardering van de naoorlogse abstracte generatie. Kunstenaars die hun hoogdagen kenden in de Belgische kunstscene van de jaren '50 tot '70, en die vandaag opnieuw erkenning verdienen.

"In 2013 openden we een tweede ruimte in dezelfde straat, en sinds 2017 is de galerie gevestigd in dit prachtig gerenoveerd 17e-eeuws pand in de Antwerpse universiteitsbuurt". De opening werd feestelijk gevierd met onder meer minister van Cultuur Sven Gatz en universiteitsrector Herman Van Goethem.

Wat hen van meet af aan typeerde, was hun laagdrempelige aanpak. “Verbinden staat voor ons centraal: we willen dat een grote verzamelaar zijn kennis deelt met een beginnende liefhebber, dat kunst niet alleen getoond wordt, maar ook een dialoog op gang brengt. Die sfeer proberen we op elke opening te creëren."

Odoo - Sample 1 for three columnsWerken van Swimberghe & Decock in de galerie.
Odoo - Sample 2 for three columnsBrecht & Yoeri in de gezellige binnentuin.
Odoo - Sample 3 for three columnsHet 17e-eeuwse pand in de Sint-Jacobstraat.

Waarvoor staat Callewaert Vanlangendonck Gallery en wat onderscheidt jullie van anderen?

"Onze galerie legt de nadruk op het belang en de actualiteit van Belgische kunstenaars uit de jaren '50 en '60. We willen aantonen hoe tijdloos en grensoverschrijdend deze avant-garde kunst nog steeds is." legt Yoeri uit. 

Ze vertegenwoordigen kunstenaars als Guy Vandenbranden, Paul Van Hoeydonck, Pol Bury, Michel Seuphor, Jan Dries en vele anderen. Tegelijk bouwen ze bruggen naar het heden, met samenwerkingen met hedendaagse kunstenaars zoals Koen van den Broek en Guillaume Bijl.

"We hebben een duidelijke niche binnen het Antwerpse en, durven we zeggen, binnen het Belgische kunstlandschap. Onze focus op abstracte kunstenaars uit een specifieke periode maakt ons tot een referentiegalerie voor verzamelaars van deze kunst". De galerie organiseert niet enkel tentoonstellingen, maar stelt haar eigen collectie ter beschikking van musea en andere instellingen zoals Delen Private Bank waar ze de kantoren mee inrichten. "Zo blijven de werken zichtbaar en houden we deze ook toegankelijk.".

Daarnaast dragen ze actief bij aan de kunstgeschiedenis. "We doen onderzoek in de archieven van naoorlogse kunstenaars, stellen deze open voor onderzoekers en publiceren in eigen beheer boeken om deze periode verder te ontsluiten en te promoten." - legt Yoeri uit.
 


Drie boeken die Callewaert-Vanlangendonck Gallery eerder publiceerde.

Welke tentoonstelling loopt er momenteel? En welke zaken staan er nog op de planning in 2025?

Momenteel loopt de tentoonstelling ‘Abstract Coastal Lines: Home and Inspiration by the Sea’ met werk van onder andere Luc Peire, Gilbert Decock, Gilbert Swimberghe en Maurice Boel. Deze expositie loopt nog tot en met 11 mei en is te bezoeken van vrijdag tot en met zondag tussen 14:00 en 18:00 of op afspraak.

In mei opent ‘Licht en beweging’, een expo tijdens Antwerp Art Weekend met werken van Pol Bury, Wybrandt Ganzevoort, Fred Eerdekens, Jan van den Abbeel en heel wat andere interessante kunstenaars.

Op de moment dat u dit leest, zijn deze twee heren aan het terugkeren van hun kunstbeurs Art Rottedam, een beurs waar galeries hun meest uitgesproken en experimentele kunstwerken tonen. "Zo blijven we actief betrokken bij internationale samenwerkingen en is het daarnaast ook voor ons een zeer leuke beleving en ontmoetingsplek met andere kunstliefhebbers." - vertelt Callewaert.

Memorabele momenten als galeriehouders

"Eén van de mooiste anekdotes is hoe we in 2015 met de toen 89-jarige Paul Van Hoeydonck in New York waren voor de opering van ZERO-expo in het Guggenheim. Hij vertelde ons daar ontluisterende verhalen over zijn bezoeken aan The Factory van Andy Warhol, helaas niet voor publicatie vatbaar." - lacht Yoeri.

De galerie telt intussen al heel wat mooie herinneringen. Van de opening van hun huidige locatie, waar honderden sympathisanten opdaagden, tot een opening van een expositie ingeleid door Luc Tuymans. "Galerist zijn betekent zoveel meer dan werken verkopen: je bent luisterend oor, vertrouwenspersoon en begeleider. Je ontmoet een enorme diversiteit aan mensen en uitgesproken karakters. Het is een voorrecht om een bepaalde periode uit de Belgische kunstgeschiedenis opnieuw op de kaart te zetten en tegelijk is het persoonlijk enorm verrijkend."

"Elke dag brengt iets nieuws, never a dull day!" - besluit hij.

Odoo - Sample 1 for three columnsYoeri en Brecht verwelkomen hun bezoekers tijdens de vernissage van een nieuwe expositie.
Odoo - Sample 2 for three columnsSamen met Cel Overberghe, Paul van Hoeydonck & Wybrand Ganzevoort in de binnentuin.
Odoo - Sample 3 for three columnsDe galerie loopt vol tijdens één van de vernissages, de plek waar menig creatieven samenkomen.

Zijn jullie zelf artistiek bezig naast alles wat jullie doen in en voor de galerij?

Naast hun werk in en voor de galerij blijven Brecht en Yoeri ook op een persoonlijke manier artistiek actief. Brecht combineert het galerieleven met zijn achtergrond als acteur en blijft nog steeds actief op het podium. Voor Yoeri vormt het cureren van tentoonstellingen én het samenstellen van kunstboeken een creatieve uitlaatklep. Het is die artistieke betrokkenheid die voelbaar is in alles wat ze doen en waarmee ze hun passie ook op een inhoudelijke manier weten te vertalen naar het publiek.

Welke kunstenaars prikkelen jullie buiten het abstracte werk?

Hoewel de galerij zich toespitst op abstracte Belgische kunst uit de naoorlogse periode, reikt hun persoonlijke smaak nog veel verder. Yoeri heeft een zwak voor kunstenaars als Luc Tuymans, Anne-Mie Van Kerckhoven, Louise Bourgeois, Jan Cox, Georgia O’Keeffe, Koen van den Broek, James Ensor, Jean Brusselmans, Witold Vandenbroeck, Fred Bervoets, Kusama en Dan Flavin. “Er zijn zoveel stemmen in de kunst die me kunnen raken, ook ver buiten het abstracte.” Brecht is dan weer uitgesproken fan van Egon Schiele en Léon Spilliaert. 

Odoo image and text block

De connectie met De Wieuw

“We vertrouwen al sinds het begin op De Wieuw,” vertellen Brecht en Yoeri. Vooral met Tine, die destijds bij De Wieuw werkte (ging in 2024 op pensioen na jarenlange inlijster te zijn bij De Wieuw, red.), klikte het meteen. “Minimalistische werken uit de jaren ’50 en ’60 vragen om een sobere lijst, en Tine wist instinctief wat bij een werk paste.”

De zorgvuldige inlijstingen, het vakmanschap en de open communicatie maken De Wieuw voor hen tot een vaste waarde. Bovendien is de nabijheid van de winkel – op wandelafstand van hun galerie – een grote troef. “Een betrouwbare partner in het presenteren van kunst met respect voor het werk en zijn context."

Ook de rijke geschiedenis van het familiebedrijf speelt mee: “Het is mooi om te zien hoe een bedrijf dat al 200 jaar bestaat, nog steeds met zoveel toewijding en liefde voor het ambacht werkt. Dat voel je als klant.”

Wat zijn jullie dromen en ambities voor de toekomst?

Wat brengt de toekomst voor Callewaert & Vanlangendonck Gallery? “We willen de Belgische naoorlogse abstracte kunst verder herwaarderen en toegankelijk maken voor een breed publiek, zowel nationaal als internationaal,” klinkt het. Er zit een belangrijke museale samenwerking in de pijplijn, al mogen ze daar voorlopig nog niets over verklappen.

Daarnaast willen ze blijven fungeren als brug tussen verleden en heden. Door historisch abstract werk te tonen binnen een hedendaagse context – op kunstbeurzen, in boeken, in tentoonstellingen – dragen ze actief bij aan de zichtbaarheid van deze bijzondere periode in onze kunstgeschiedenis.

Hotspots in Antwerpen

Wie Callewaert & Vanlangendonck Gallery zegt, zegt natuurlijk ook Antwerpen. Brecht en Yoeri voelen zich nauw verbonden met de stad en tippen graag enkele andere plekken die het ontdekken waard zijn. Bakermat, PONTI, Pizza Gallery en RE Antwerp zijn stuk voor stuk boeiende plekken waar creativiteit leeft, beweegt en verrast.” 

Shout-out naar jong abstract talent

Yoeri en Brecht volgen de nieuwe generatie met veel interesse en waardering. “Kunstenaars als Witold Vandenbroeck, Emma Verhulst, Daems van Remoortere, Jef Meyer en Meriton Maloku brengen verfrissende energie. Sommigen balanceren op de grens tussen figuratie en abstractie, wat een spannende dynamiek creëert.” Het is net die combinatie van traditie en vernieuwing die voor hen de kunstwereld zo boeiend maakt.

Odoo text and image block

"We wensen De Wieuw nog vele decennia toe!" - Yoeri Vanlangendonck.

"Jullie bestaan al langer dan België, waanzin! Mooi om te zien hoe een familiaal bedrijf dynamisch en actueel kan blijven gedurende zo'n lange tijd!" - rondt Brecht af.

Tot slot willen we Brecht en Yoeri van harte bedanken voor de tijd die ze voor dit gesprek genomen hebben en hun vertrouwen doorheen de jaren in ons familiebedrijf. We zijn trots dat we met ons vakmanschap, hoe bescheiden ook, mogen bijdragen aan de presentatie en waardering van Belgische abstracte kunst. Merci!

Odoo CMS - a big pictureWerken van Gilbert Decock worden ingelijst in ons atelier voor een expositie in Callewaert-Vanlangendonck Gallery.

Benieuwd naar meer verhalen van onze ambassadeurs?
Blijf ons volgen voor meer inspirerende gesprekken in onze reeks 
De kunst van Verbinden !